Monday, 29 August 2011

sPECially dedicated to incik Bf. Saya.:)

Doa buat Kekasih

Ya Allah...
Seandainya telah engkau catatkan
Dia tercipta untukku
Satukanlah hatinya dan hatiku
Titipkanlah kebahagian di antara kami,
Agar kemesraan itu abadi...

Ya Allah Ya Tuhanku yang maha mengasihani,
Seiringkanlah kami melayari hidup ini
Ketepian yang sejahtera dan abadi
Maka jodohkanlah kami

Tetapi Ya Allah...
Seandainya telah engkau takdirkan
Dia Bukan milikku
Bawalah dia jauh dari pandanganku
Luputkanlah dia dari ingatanku
Dan peliharalah aku dari kekecewaan

Ya Allah Ya Tuhanku yang maha mengerti...
Berikanlah aku kekuatan
Menolak bayangannya jauh ke dada langit
Hilang bersama senja nan merah
Agar aku sentiasa tenang
Walaupun tanpa bersama dengannya.

Ya Allah yang tercinta...
Peliharalah aku dengan takdirmu
Sesungguhnya apa yang telah engkau takdirkan
Adalah yang terbaik untukku
sesungguhnya engkau maha mengetahui
Segala yang terbaik untuk hambaMu ini....

Dan sekiranya aku menemui seseorang
yang baru di dalam hidupku
Kau semaikan lah rasa kasih sayang dan cintaku yang penuh ikhlas
kepada dirinya
Agar diriku dan dirinya memahami antara satu sama lain
Dan terbinalah satu ikatan yang lebih suci dan murni

Ya Allah...
Cukuplah engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku
Di dunia dan di akhirat
Dan peliharalah kami dari azab api neraka
Amin...amin..yarabbal alamin.... 
 
specially 4 ue.:)



wed my sis

 bye2 u'ols
do pray for my happiness.
amin
:)

Sunday, 28 August 2011

Finally UMAH MANIS UMAH

salam peps...
hw r ue?kecoh laa plak kan...sile lempang lelaju yer...mentang2 da smpi kmpung an.
spe x xcited kn?alhamdulillah aku da slmt smpi di bumi Kelantan..
grk from Sabak Bernam after Sbuh n we safely arrived here around 1.30pm...ponat den xyah na cte laa...skit bontoT2 aku wey...haha..
nsb laa aku ni passenger jer..pe laei an..tdoq je laa activity aku...shukeshuke..:)
npe laa rmi sgt org kelantan ni hah?cer cte cer cte.hahaha..

mlm ni pe ag an..pasang pelita laaa wey.name pon rye kn..abg aku over xcited kalah spupu2 aku..ciap beli mercun lagik time singgh kt Bukit Bunga,Jeli ,klate...hadoi...den btoi ta phm..xpelah..jnji bhgia sudaa...
nnt aku hupdate lagik tau...sowi lum ader gmbr2 hot aku..wakaka..hot laa sgt..sile muntah hijau yer..
ctch u'ols later...miss u..
thanx 4 keep reading my blog...

Saturday, 27 August 2011

BALIK KAMPONG!!!

salam
hye korg sume..sowi x hupdate belog ini..smlm aku g berjimba kt jalan TAR  n g SOGO..mak ai org ta pyh nk ckp laaaa rmai glerr wey..sesak nafas..naseb ta semput u'ols..:)
ade skping jer gmbr aku..ni pon belas ehsan kwn baek aku hamik kan..uhukz..

shawl same na tau npe?coz i juz love dis kinda shawl damn much..hade aku kesah?:P
kakak aku da bebel laa plak..kecoh jer nk balik umh mertua die..aku lak mls nk g acteli...x slesa laa nk duk umh org neh...papepon..sonok nk balik kelantan..yahuuu ya beda bedu..:)
oke laaa korg sume..last but not least 
wishing u'ols
'SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI
MAAF ZAHIR DAN BATIN'





Friday, 26 August 2011

AKU ADE. ko ADE?

SALAM
hye...suda lme aku x update korg sal kecantikan...tbe2 je t'ingat lagu 'senyum' by Malique ft Najwa..
kdg2 nk cantik pling simple skli thru ur sincere smile.
der.ssh sgt ke ko nk senyum?senyum tuh sedekah laaa yg oit!
kan org tua2 ckp senyum tuh awet muda..spe nk awet muda selalu laaa senyum....ehemmm2..lau fake ko snyum,mmg obvious laa der...mmg nmpk laa ko snyum xikhlas.
so,btter ko xpyh snyum.sng..dpt dosa je sbb pura2.
so ni ade petua or tip2 tuk jge kesihatan yg pling simple..semua org blh..anda ble lagik??
10  PETUA KECANTIKAN YG PALING SIMPLE..
chekidout!!


1. Minum banyak air 
minum.. minum dan minum! Bukan air coke atau air
berperisa seperti kopi dan teh tapi air suam atau air mineral! Dengan minum banyak air bersih dapat membantu membuang toksin dalam badan, menjaga kesihatan kulit dan juga membantu membakar kalori dalam badan. Senang bukan?

minum plain water byk2 tau!
2. Bersenam!
Baik untuk kesihatan.. elok untuk rohani! Berjln di sekitar rumah pun satu bentuk senaman yang mudah! 
Jangan malas untuk bersenam... lepas bangkit tidur, cuba lakukan sedikit senaman regangan untuk melancarkan kembali peredaran darah.

joging laa atleast 10min 

3. Jangan merokok
katakan NO WAY pd rokok :)
Merokok merosakkan kulit dan juga menjejaskan kesihatan.
Semua orang tahu tu.. jadi kenapa nak merokok? Nak kuruskan badan? Kurus sebab
merokok hanya kerana badan kita sudah berpenyakit, jadi kuruslah! Jika orang
memilih antara sihat dan berpenyakit.. pasti orang lebih nak sihat, kan???

4. Tidur yang cukup... 

tdo yg ckup n lena
Jangan asyik berjaga waktu malam... tak elok tu.
Waktu malam kan dikhaskan untuk tidur?
Tak cukup tidur akan membuat anda kelihatan lebih tua dan mata lebam. 
Jage lah mata anda...Dr mata turun ke hati kan?:P

 5. less m8 up 

buang make up jauh2 kdg2 oke..:P
 Ape slhnye skli skala korg xmake up..
Please laa, atleast kasi can laa kulit ko nk berehat dari make up weh. 
Kulit ko pun nk bernafas jgk! Asyik 24/7 ko nk tempek make up..jenuh laa wey. 
kdg2 , natural beauty lagik santek laa..tgk Hanis Zalika laa dude.
jgn laa korg biarkan sisa-sisa mekap melekat kt muka ketika masuk tidur.
Rajin-rajinlah cuci muka. 
Kat rumah.. tak payahlah sapu itu ini...cukuplah dengan wajah yang bersih. Maintain oke!

6. Makan yang cukup tapi bukan berlebihan 

pyramid makanan yg btl
Jangan sebab nak kurus anda rela berlapar setiap hari. 
Cara yang baik, makan ketika lapar dan berhenti sebelum kenyang. 
TAPI,makan lah makanan memberikan tenaga dan vitamin yang diperlukan badan 
tetapi jeling-jelinglah makanan anda.
Pastikan ia menu sihat ,serat yg seimbang dan 
bukan penuh lemak atau junk food dan fast food semata-mata. 
Utamakan sayur-sayuran,bijirin dan juga buah-buahan yg baik utk sistem penghadaman anda.

 7. Rilex kan diri korg

pkai mask kt umh pn boleh !
Ha,lau korg free, xde kije or asaiment yg korg nk buat n lau mampu laa pe kate korg p memanjakan diri korg yg da all out tuh..
korg p laaa spa ke, buat facial atau cuci rambut di salun, sauna  atau nikmati saja mandian buih di rumah!
Tak semestinya di salun kan.. 
korang juga boleh memanjakan diri dengan melakukan sendiri di rumah. 
Jika rajin.. cari pelbagai jenis bunga yang wangi dan lakukan sendiri mandian bunga.
Bunga dikatakan mempunyai energi tersendiri untuk mencantikkan tubuh badan. 
 selain itu,korg pasang laa lilil aromat terapi..kt IKEA ade jual..lau xclp aku , rm10 je..mmg sgt2 wangi umh..

8. Jangan stress


Keje byk,asaiment bertimbun2 tah ble nk siap..STRESS!!!
Lau korg rase stress sgt, tarik nfs pnjg2 n hembus kuat2.
acteli kan dear sekalian..Stress mempercepatkan proses penuaan.ha,dgr tuh! mst korg xnk nmpk tua dr usia kn kn?mstlah nk tampak muda dr usia...wah gteww..:)
lau stress korg g laa lepak2 kt tepi pntai..drg bunyi2 deruan ombak tuh  n after tuh dgr muzik lembut di kamar bagi meredakan ketegangan.

9. Don't worry, be happy.

Dun worry. B hepi
Anggap diri anda hebat 
dan cantik, pasti anda akan kelihatan hebat!! 
Apa yang penting,CONFIDENT. eh pegi mati laa org nk ckp ape..lau syik dok pkir org nk ckp ape,smpi ble kte ttp x b'ubh..think positive laaa dear.
Jika kita yakin dengan diri kita, tentu penampilan kita pun cantik!asal korg jgn jdik Fashion Disaster sudaa...
Fashion2 jgk tp bia laa up2date n jgn laa pelik..
Style urself wit confident but dress nicely oke...jgn over tau!
Bak kte org dulu2, manisnyaa!! So suwitt!!
10. Ketawa penghibur duka! 
ketawa ilangkan stress..:
Jadi ketawalah apabila bergurau senda dengan famili
atau kawan-kawan. kerana ketawa akn krgkan kedutan kt muka2 kte.
Jangan memoyokkan diri atau menarik muka masam. korg  hanya menambahkan kedutan di muka.ayark!!

Okay?? Mudah bukan.... kecantikan bermula dalam diri dan amalan sehari-hari!
just b more confident n pedulikan ape org nk ejek or ckp2..
TAPI yg penting kne cantik dlm jgk tau..:)
org2 yg ejek n sebok2 tuh acteli dorg x berani .jeles . xpuas ati n x reti nk jdik cantik..
Kije dorg hanyalah 'MENGATA N MENYINDIR'..so,wat dunno jer..
butakan mata,pekakan telinga sudaa..
byeee.....enjoy these tips..:)

Thursday, 25 August 2011

Skrg Ramai Artis Da U-turn tapi Nanu???

salam
xde nk ckp byk just bulan baik ni nk share laa sal artis2 yg da U-turn from their life..sharing is caring kan kan???hehehe....pndek kate ramai artis da kembali ke jln yg benar.
Alhamdulillah n well done to Catt Ross, Irma Hasmie, Sham Kamikaze, Wardina (yg pling awl U-turn kn) n ramai lagi..
aku mmg bangga dgn dorg sume ni...so much inspiring lah..:)

catt wit her baby

the beautiful..:)

Wardina w her fwen

both are so gojes n osem!!

new Irma

Wardina yg sgt cantek oke


Talk bout dis laa ade sorg artis ni tatau laa die ni tau ke x sal hukum halal haram dlm Islam..aku tau pon sbb akak aku yg cte time blik kije td. and opkos laa AKU t'kjt gler weyy....

dialog aku n akak aku
ACHIK: 'dik,tau x nanu pgg dog cm pgg doll jer wey..skrg sume artis da nk U-TURN,die cam mkin m'jadi2 lak
AKU: 'haapeeeee????syes laaaa wey..??die x blja agama islam ke hah?bab2 gnie skolah rndah ag kte da tau..takkan da beso pjng xtau ag hukum halal haram?cam ha*** jeee wey...

nanu wit her dog
alololo...wat pelok2 ag...huh
itulah realiti skrg..yg haram sudah di halal kan..buat Nanu Baharuddin. INSAF laaaa...jgn nk lekehkn Islam yg indah ini noh..

IFTAR di Dewan Perdana Felda,KL

before aku cte sal iftar kt dwn perdana KL tuh..aku g usha fb fatin suhana.then aku recover dis video n aku omos nak ngissssssssss....sedey gle n aku rindu kt Arwah Ma..tskkkkk...;(
Semoga Arwah Ma sentiasa dirahmati dan ditempatkan di kalangan kekasih ALLAH S.W.T..Amin
Al -Fatihah ..
buat anda yg masih lagik mempunyai ibu/emak/mama/umi/ma SAYANGI  n HARGAI LAH mereka selagi hayat di kandung badan.dan jadilah anak yg bersyukur ats segala nikmat kurniaannya walau sekecil zarah kurniaanNya n walau seluas lautan Rahmat dariNya.
ape yg penting, GRATEFUL to ALLAH the Mighty walau sape pun anda..:)

chekidout peps..!!!!!

video


ecececeh....poyo eh ko madihah?aku da balik nie.kate org 'kenyang pewot ske ati'.mmg ler.mkn mcm2 spe x sng hati n dgn hrge rm52 per head for adult leh mkn mcm2..tp org ramai nya Tuhan jer yg tau.yela murah laa compared kt hotel is it?nsb x terpelanting time g serbu mknan td.al maklom laa aku kan sgt ehem.ketot ini.sdr drik okey..:P

ktorg grk lam kul 6 lbh da tp syukur yg amat sbb jalan sgt membantu.xde la jammed gler.xpyh nk rempuh jammed.tp so pity to one of my sis's friend, sis mimi sbb stuck.arap sbor noh :)
gambar?gambar ape?ohhhh...paham.aku xsempat nk snap pics food die.yelaaa.ngn ramai2 manusia, x sanggup den..x pasai depa pkiaq aku ni jakun.tapi..ehemm.ehem.tapi gambar aku ade laaa.wakakakaa.sgt poyos di situ.muntah ijau cpt2.haha.nnt ak uplod gmbr aku ngan sis n geng akak aku.

agak poyo d c2

wit sister,Atirah Afandi..:)

again

shawl aku da serambai n sile abaikan..huuhu 

xnk tgk xpyh tgk tau!

kakak aku ckp aku kecik cm chipmunk..ade ke ptot?+_+

wit kwn2 baik akak aku dr kecik ag..:)
tu je...gmbr mknan xsempt oke coz org da p serbu n mknan da x cantik da..hehehe..:)

Wednesday, 24 August 2011

ice breaking..wallah

hye belog kesygan aku...

as long as aku rajen.mmg tiap2 hari update...jakun pun ade..hahaha...lantak ko lah madihah..
mentang2 laa da lme xde belog,ari2 ko mau hupdate ye madihah..over nyah!hahaha

so, as my new baby ak nk mengintroduce diri aku ler..for sure sure lah rmai yg xkenal aku kan.al maklumlah aku ni bese2 jer u'ols..im just an ordinary gurl in da world..bkn cam pwr puff gurl..haha..

 here we comes!!


 a small gul wit a big heart..

nama diberi oleh Arwah Ma n Abah iyelah...tadaaa!! MADIHAH bt Mohamad Afandi.Arwah Ma penah ckp before nk ltk nama Madihah Mom nk ltk nama aku 'RABIATUL Adawiyah..oh my gucci!ayu oke..tp nama x rasi kot ngn aku.

i have 5 siblings including me n me as da youngest one..ade 2 abg n 2 kakak.tp kakak2 ak salu jer ejek ayt lam iklan 'Aku kan ANAK APPA'..

  wit lovely abah
comey x abah say?
sama x muke?


hamboi!!mentang2 laa kulit aku ni sweet2 black,appa yer!!!hahaha...xpe2..
Asl usul aku dari Kelantan n more specific lagik aku ore Pulai Chondong area Mchang..anyone?

tp now stay kt Kok Lanas..im still studying in uitm kedah...cos Bach of Admin Science..tp da last yr da..hip hip h0oreyyy!!!! x sbr oke nk bis blja..nk kije..Tapi?can i?yes,of coz deaR..YOU CAN DO IT!!sesi memotivasikan drik sndrik..hahaha.. dats all for today.. of  lpe lak today aku 4low akak n BIL aku iftar kt dewan perdana..nnt aku hupadate kt korg sal bufet tuh..krokkk..lapaarrrr!!!hahahahaha...ni ade sedikit kata-kata semangat wt korg yg berpuasa.ahaks!

SELAMAT BERBUKA KAWAN-KAWAN

Tujuh Pahala Puasa

Puasa (shaum) Ramadhan sungguh mengandung berkah yang tak terhingga. Puasa satu-satunya ibadah yang hanya diketahui oleh Allah SWT dan diri sendiri. Puasa pun untuk Allah dan Dia langsung yang memberikan pahala atau kebaikan bagi orang yang berpuasa. Setidaknya ada tujuh pahala bagi orang berpuasa:

1.  PENEBUS DOSA: “Shalat lima waktu, hari jumat dengan jumat yang lainnya dan antara Ramadhan dengan Ramadhan lainnya, adalah sebagai penebus dosa selama tidak berbuat dosa besar.” (HR. Muslim).

2.  PEMBERI SYAFAAT: “Puasa dan Al-Qur’an itu akan memberikan syafaat kepada seorang hamba pada hari kiamat nanti. Puasa akan berkata: “Wahai Tuhanku, saya telah menahannya dari makan dan nafsu syahwat di waktu siang, karenanya perkenankanlah aku untuk memberikan syafaat kepadanya”. Al-Qur’an berkata: “Saya telah melarangnya dari tidur di malam hari, karenanya perkenankan aku untuk memberi syafaat kepadanya. Beliau bersabda, ”Maka syafaat keduanya diperkenankan.” (HR. Ahmad).

3. DUA KEBAHAGIAAN: Demi Allah yang jiwa Muhammad berada di tangan-Nya, sesungguhnya bau mulut orang yang berpuasa itu lebih harum di sisi Allah daripada bau minyak kesturi di hari kiamat. Dan bagi orang yang berpuasa itu mempunyai dua kegembiraan, yaitu ketika berbuka dan ketika berjumpa dengan Rabbnya, ia gembira dengan puasanya.” (HR. Bukhari dan Muslim).

4. PAHALA BESAR: “Abu Umamah Al-Bahili penah berkata: saya berkata: Wahai Rasulullah, tunjukkan kepadaku suatu amalan yang Allah dapat memberikan manfaat kepadaku dengannya”. Maka Rasulullah saw. pun menjawab : “Hendaknya kamu berpuasa, karena puasa itu tidak ada tandingan (pahala)-nya.” (HR. Nasa’i).

5. JAUH DARI FITNAH: “Fitnah (ujian) seseorang dalam keluarga (istri), harta, anak, dan tetangganya dapat ditutupi dengan shalat, puasa, dan sedekah.” (HR. Bukhari dan Muslim).

6. PERISAI DIRI: “Puasa itu adalah perisai yang dapat melindungi diri seorang hamba dari api neraka.” (HR. Ahmad)

7.  PINTU KHUSUS KE SYURGA: “Sesungguhnya di dalam surga itu terdapat satu pintu yang diberi nama Ar-Rayyan. Dari pintu tersebut orang-orang yang berpuasa akan masuk di hari kiamat nanti dan tidak seorang pun yang masuk ke pintu tersebut kecuali orang-orang yang berpuasa. Dikatakan kepada mereka: “Di mana orang-orang yang berpuasa?”. Maka mereka pun masuk melaluinya. Dan apabila orang terakhir dari mereka telah masuk, maka pintu tersebut ditutup sehingga tidak ada seorang pun yang masuk melalui pintu tersebut. Barangsiapa yang masuk, maka ia akan minum minuman surga. Dan barangsiapa yang minum minuman surga, maka ia tidak akan haus selamanya.” (HR. Bukhari dan Muslim). Wallahu a’lam.*




Over 50 million people in Asia are getting the latest updates from #ChurpChurp! Don't miss out on the fun here!

 check it out...urgh..aku laa org yg da ketinggalan..haha
Over 50 million people in Asia are getting the latest updates from #ChurpChurp! Don't miss out on the fun here!

Enforcing road safety

OPS Sikap 24 dan Kempen Rumah Selamat" has just been launched in time for the Hari Raya balik kampung exodus.

Again, and as always, the objective is to reduce the number of road accidents and fatalities in this seasonal killing field of the Malaysian festival calendar. 




So, for those yg nak balik kampung berhari raya just bear in ur mind 'ingatlah org yg tersyg'..ecece...yo yo o je ak nie.. balik kampung dengan selamat noh..

selamat bersahur kawan-kawan

hye u'ols..

selamat bersahur tau.maaf ler x update blog sbb baru lagik kn.so,da idea x byk ag..hurm talk bout blogging actly my bf said 'da start blog tuh mst da lpekan die'..dush..amek ko madihah..blog is actually my hobby aa..ni br start..acteli aku da ade blog time aku diploma lagik..tp as usual aku tgl lme2 n aku mls nk update n oso delete entry2 zaman remaja aku yg tah paper tuh...nnt kan kemunculan aku yg baru..

pic last yr..oh mate lebamku..

Friday, 19 August 2011

welkem welkem

my second baby...

ini belog aku yg second..huhu