Wednesday, 24 August 2011

ice breaking..wallah

hye belog kesygan aku...

as long as aku rajen.mmg tiap2 hari update...jakun pun ade..hahaha...lantak ko lah madihah..
mentang2 laa da lme xde belog,ari2 ko mau hupdate ye madihah..over nyah!hahaha

so, as my new baby ak nk mengintroduce diri aku ler..for sure sure lah rmai yg xkenal aku kan.al maklumlah aku ni bese2 jer u'ols..im just an ordinary gurl in da world..bkn cam pwr puff gurl..haha..

 here we comes!!


 a small gul wit a big heart..

nama diberi oleh Arwah Ma n Abah iyelah...tadaaa!! MADIHAH bt Mohamad Afandi.Arwah Ma penah ckp before nk ltk nama Madihah Mom nk ltk nama aku 'RABIATUL Adawiyah..oh my gucci!ayu oke..tp nama x rasi kot ngn aku.

i have 5 siblings including me n me as da youngest one..ade 2 abg n 2 kakak.tp kakak2 ak salu jer ejek ayt lam iklan 'Aku kan ANAK APPA'..

  wit lovely abah
comey x abah say?
sama x muke?


hamboi!!mentang2 laa kulit aku ni sweet2 black,appa yer!!!hahaha...xpe2..
Asl usul aku dari Kelantan n more specific lagik aku ore Pulai Chondong area Mchang..anyone?

tp now stay kt Kok Lanas..im still studying in uitm kedah...cos Bach of Admin Science..tp da last yr da..hip hip h0oreyyy!!!! x sbr oke nk bis blja..nk kije..Tapi?can i?yes,of coz deaR..YOU CAN DO IT!!sesi memotivasikan drik sndrik..hahaha.. dats all for today.. of  lpe lak today aku 4low akak n BIL aku iftar kt dewan perdana..nnt aku hupadate kt korg sal bufet tuh..krokkk..lapaarrrr!!!hahahahaha...ni ade sedikit kata-kata semangat wt korg yg berpuasa.ahaks!

SELAMAT BERBUKA KAWAN-KAWAN

Tujuh Pahala Puasa

Puasa (shaum) Ramadhan sungguh mengandung berkah yang tak terhingga. Puasa satu-satunya ibadah yang hanya diketahui oleh Allah SWT dan diri sendiri. Puasa pun untuk Allah dan Dia langsung yang memberikan pahala atau kebaikan bagi orang yang berpuasa. Setidaknya ada tujuh pahala bagi orang berpuasa:

1.  PENEBUS DOSA: “Shalat lima waktu, hari jumat dengan jumat yang lainnya dan antara Ramadhan dengan Ramadhan lainnya, adalah sebagai penebus dosa selama tidak berbuat dosa besar.” (HR. Muslim).

2.  PEMBERI SYAFAAT: “Puasa dan Al-Qur’an itu akan memberikan syafaat kepada seorang hamba pada hari kiamat nanti. Puasa akan berkata: “Wahai Tuhanku, saya telah menahannya dari makan dan nafsu syahwat di waktu siang, karenanya perkenankanlah aku untuk memberikan syafaat kepadanya”. Al-Qur’an berkata: “Saya telah melarangnya dari tidur di malam hari, karenanya perkenankan aku untuk memberi syafaat kepadanya. Beliau bersabda, ”Maka syafaat keduanya diperkenankan.” (HR. Ahmad).

3. DUA KEBAHAGIAAN: Demi Allah yang jiwa Muhammad berada di tangan-Nya, sesungguhnya bau mulut orang yang berpuasa itu lebih harum di sisi Allah daripada bau minyak kesturi di hari kiamat. Dan bagi orang yang berpuasa itu mempunyai dua kegembiraan, yaitu ketika berbuka dan ketika berjumpa dengan Rabbnya, ia gembira dengan puasanya.” (HR. Bukhari dan Muslim).

4. PAHALA BESAR: “Abu Umamah Al-Bahili penah berkata: saya berkata: Wahai Rasulullah, tunjukkan kepadaku suatu amalan yang Allah dapat memberikan manfaat kepadaku dengannya”. Maka Rasulullah saw. pun menjawab : “Hendaknya kamu berpuasa, karena puasa itu tidak ada tandingan (pahala)-nya.” (HR. Nasa’i).

5. JAUH DARI FITNAH: “Fitnah (ujian) seseorang dalam keluarga (istri), harta, anak, dan tetangganya dapat ditutupi dengan shalat, puasa, dan sedekah.” (HR. Bukhari dan Muslim).

6. PERISAI DIRI: “Puasa itu adalah perisai yang dapat melindungi diri seorang hamba dari api neraka.” (HR. Ahmad)

7.  PINTU KHUSUS KE SYURGA: “Sesungguhnya di dalam surga itu terdapat satu pintu yang diberi nama Ar-Rayyan. Dari pintu tersebut orang-orang yang berpuasa akan masuk di hari kiamat nanti dan tidak seorang pun yang masuk ke pintu tersebut kecuali orang-orang yang berpuasa. Dikatakan kepada mereka: “Di mana orang-orang yang berpuasa?”. Maka mereka pun masuk melaluinya. Dan apabila orang terakhir dari mereka telah masuk, maka pintu tersebut ditutup sehingga tidak ada seorang pun yang masuk melalui pintu tersebut. Barangsiapa yang masuk, maka ia akan minum minuman surga. Dan barangsiapa yang minum minuman surga, maka ia tidak akan haus selamanya.” (HR. Bukhari dan Muslim). Wallahu a’lam.*
No comments:

Post a Comment